tort urodzinowy
Porady

Jak zrobić tort urodzinowy? Prosty przepis na zadowolenie.

Urodziny to wyjątkowy dzień dla każdego człowieka. Niestety nie każdy ma zdolności pieczenia. Mimo to własnoręczne przygotowanie tortu jest nie tylko ekonomiczne, ale również jest świetną rozrywką. W jaki sposób należy przygotować tort, aby był pyszny i zachwycił wszystkich uczestników przyjęcia?

Przepis na urodzinowy tort cappuccino!

Składniki:

Spód

  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 180 g mąki,
  • 170 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem

  • 170 g cukru pudru lub cukru do wypieków,
  • 4 żółtka,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki żelatyny w proszku,
  • 100 ml wody,
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 3 łyżeczki Amaretto (opcjonalnie).

Dodatki

  • 4 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Piekarnik włączyć i rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Rozpuścić na patelni masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem Miksować do czasu, aż masa będzie puszysta, a cukier dokładnie się rozpuści. Przesiać mąkę wraz z cukrem do ubitej masy. Delikatnie mieszać, po czym wlewać mleko wraz z roztopionym masłem. Przelać do przygotowanej wcześniej formy. Włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut na dole piekarnika, aż góra trochę się zarumieni.

Po wyciągnięciu i ostygnięciu przeciąć biszkopt na 3 płaskie blaty. W misce należy ubić żółtka wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W osobnym rondlu wymieszać kawę z wodą i dodać żelatynę, po czym podgrzać na małym ogniu. Dodawać likier. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy z serkiem mascarpone. Formę do piszczenia przykryć papierem do pieczenia i położyć pierwszy blat. Nasączyć go kawą i dodać część kremu. Dokładnie zapiąć obręcz formy. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami. Na górze powinna znajdować się warstwa kremu mascarpone. Ozdobić przesianym przez sito kakao.

Błędy podczas pieczenia tortów

Podczas pieczenia tortu należy pamiętać o dokładnym odmierzeniu składników. W tym celu warto użyć wagi kuchennej. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo należy pamiętać również o przesiewaniu mąki oraz o niekrojeniu deseru zaraz po jego przygotowaniu.

Szybsza alternatywa? Zajrzyj na http://cukiernia-strzalkowski.pl/